Ochutnáte rajčata z Komořan?

Pěstování rajčat ve sklenících zažívá v posledních letech v České republice boom. Zákazníci totiž stále častěji vyhledávají lokální produkty a odmítají zatěžovat životní prostředí dovozem zeleniny bez chuti přes půl planety. Desetihektarový skleník pro pěstování rajčat a další
zeleniny chce v Komořanech postavit i teplárenská společnost United Energy.

Výroba energií má od zemědělství daleko jen zdánlivě. Dobrých důvodů, proč postavit skleník a pěstovat v něm zeleninu právě v Komořanech, je hned několik. „Především můžeme využít cenově výhodné elektřiny a tepla díky přímému napojení na teplárnu. V současné době se chystá do provozu kotel na biomasu, a tak půjde o pěstování zeleniny s nulovou uhlíkovou stopou,“ vysvětluje mluvčí teplárny Miloslava Kučerová.

Pro výstavbu skleníků chce teplárna využít jinak nevyužitelné průmyslové pozemky, které dříve sloužily jako úložiště popílku, vápence a vody. Objekt v průmyslové zóně tak nebude nikoho rušit, vzniku světelného smogu zabrání moderní odstínění, které navíc zamezuje úniku tepla. Projekt počítá s tím, že zaměstná přibližně 100 až 150 lidí. „Vzhledem k postupující dekarbonizaci celého regionu a s tím spojeným propouštěním zaměstnanců umožní tento projekt udržet zaměstnanost nejen v teplárně, ale také nabídnout novou, zajímavou práci v čistém prostředí,“ dodává Miloslava Kučerová.

O odbyt se nové skleníky obávat nemusí. Rajčata jsou celosvětově nejčastěji pěstovaným druhem zeleniny a vyprodukuje se jich na 40 milionů. Obyvatelé České republiky spotřebují průměrně 12 kg rajčat ročně, ale vypěstuje se jich tu jen asi pětina. „Klesá zájem o rajčata “bez chuti‘ dovezená z jižních států Evropy a z Afriky a pěstitelé v ČR začínají ve fóliových krytech a sklenících pěstovat chuťově výrazné odrůdy rajčat různých tvarů a velikostí,“ konstatuje ve své situační zprávě za rok 2020 Ministerstvo zemědělství ČR. Za posledních deset let vyrostlo okolo 55 hektarů skleníků a další projekty se připravují, včetně toho komořanského.

Spojení energetického zdroje s pěstováním zeleniny je přitom velmi časté, skleníky stojí například u bioplynových stanic. „V rámci svého provozu využívají odpadové teplo pro vytápění a vyrobenou elektřinu pro přisvětlování. Tyto nové provozy se soustředí na pěstování chuťově výrazných a nutričně hodnotných odrůd rajčat,“ stojí ve zprávě Ministerstva zemědělství.